logo
A A A

Aktualitātes

19/12/2019

Izgaršo Tukuma pusi!

Meklējam Tukuma garšu! No svaigi ceptas maizītes līdz gardajai šokolādei, no zāļu tējām un līdz māju vīniem, no viduslaikos baudītiem ēdieniem līdz rožu kokteilim – tāda ir Tukuma puses garšas amplitūda.

Īsta lauku maizīte no Dzirciema

Pastariņa muzeja programma „Maizes cepšana” iepazīstina ar maizes cepšanas tradīcijām 19.gadsimta beigās. Tā kā „Bisniekos” ir saglabājusies lielā maizes krāsns, tad iespēja kopīgi veidot maizes kukulīšus un pēc tam nogaršot izcepto maizīti ir ikvienam maizes cepšanas dalībniekam. Kamēr cepas maizīte, tiek gatavots īsts lauku sviests. Par šiem vienkāršajiem lauku našķiem atmiņas vēl ilgi nezūd.

Pankūkošana Rideļu dzirnavās

„Rideļu dzirnavu” kafejnīca piedāvā pankūku degustāciju dažādām gaumēm jeb pankūkošanu. Pankūkas tiek piedāvāts piepildīt ar gaļu, zivīm, gailenēm, sieru, dārzeņiem, augļiem, ogām, medu, zapti, krējumu, biezpienu, saldējumu, karameli un citām piedevām. Pats izvēlies pildījumi, pats piepildi un pats apēd! Kafejnīcas jaunums – rudzu pankūkas.

Beļģu šokolāde no Pūres

Ceļotgribētājiem, kurus valdzina rūgteni saldā un garšu piesātinātā šokolāde, ekskursiju līkloči jāvij caur Pūri, kur mīt kaislīgākie šokolādes mīlētāji. Tie te izveidojuši uzņēmumu Pure Chocolate un Šokolādes muzeju. Kopā ar Šokolādes meistaru muzeja meistardarbnīcā var ne vien pats izgatavot šokolādes konfektes, bet arī nobaudīt to, cik daudz vien spēj, bet veikaliņā – nopirkt visu, ko ražo Pure Chocolate.

Kandavas ozolzīļu kafija

Kandavas novada muzejs ir ne vien vieta, kur iepazīt Kandavas vēsturi, bet arī vieta, kur var nogaršot ozolzīļu kafiju. Tai piemīt savdabīga garša, bet, ja iegaršosies, to te var arī iegādāties.

Zāļu tēju degustācija Jaunmoku pilī

Zāļu tēju degustācijas dalībnieki uzzina interesantus faktus par zāļu tējām, to ārstniecisko iedarbību, degustē ap 10 dažādām zāļu tējām, kā arī neparastus sīrupus un ievārījumus. Vasaras periodā apskatei tēju dārzs pils parkā.

Viduslaiku mielasts Jaunpilī

Jaunpils pils viduslaiku krogā sveču gaismā un senās mūzikas skaņās pils viesiem ir iespējams mieloties ar gardām ēdienu riktēm. Krodziņa ikdienas ēdienkartē viduslaiku ēdieni mijas ar tradicionālo latviešu virtuvi. Ēdienkartē var atrast arī lēcu zupu ar gaļas bumbām, švābu siera zaļās klimpas, vērša mēli ar meža veltēm, gozētu cāļa stilbu ar plūmēm, strauta foreli ar pētersīļu mērci un citus gardus ēdienus. Maltīte ir īpaša - tā ēdama gan ar koka karotēm, gan ar rokām.

Kurzemes vīnu degustācija Šlokenbekas muižā

Tagad, lai iepazītu un nobaudītu Kurzemes vīndaru meistarojumus, nav jāapbraukā visi Kurzemes vīna ražotāji. Viņu darinātos vīnus var nobaudīt vienuviet – Šlokenbekas muižā. Degustācija notiek 400 gadus vecā muižas pagrabā, kur ikviens tiek iepazīstināts ar Kurzemes vīniem, to ražotājiem un vīna baudīšanas kultūru.

SIA „Valguma Mežvīns” vīna degustācija

Ģimene jau vairāk nekā 10 gadus ir specializējusies zemeņu un aveņu audzēšanā, kā arī apsaimnieko vairāk nekā  72 hektārus meža, no kā arī tiek ņemtas izejvielas raudzētiem dzērieniem. Ģimenes uzņēmumā ražo 5 dažādu veidu deserta vīnus: zemeņu, upeņu-melleņu, ķiršu, aveņu un aveņu-melleņu vīni. Viesojoties tiek piedāvāta visu vīna veidu degustācija, ieskats vīna darīšanas niansēs, kā arī izklāsts par vīna darīšanas tendencēm Latvijā.

Zemnieku saimniecības „Kaspari” vīnu degustācija

Bioloģiskā zemnieku saimniecība „Kaspari” piedāvā degustēt dažādus bioloģiskos vīnus bez pievienotiem sulfītiem: zemeņu, aveņu, ķiršu, upeņu, cidoniju, aroniju, ērkšķogu, ābolu un mežābolu.

Abavas vīna pagrabs

Lai arī Latvijas lielākās vīna darītavas Abavas saimnieki savu vīnogu dārzu kopj un lolo pie Sabiles un līdz šim ciemiņus uzņēmuši tikai saimniecībā, tagad visus interesentus gaida patīkamas pārmaiņas. Saimnieki Abavas vīna darītavā, kas atrodas vien dažus kilometrus no Tukuma, atvēruši jauno vīna pagrabu un vīna bāru. Apmeklētājiem te iespējams ne tikai nodegustēt visus aktuālos dzērienus, bet arī iegādāties līdzņemšanai. Degustācija un ieskats Abavas vīna pasaulē ietver 5 dzērienu baudīšanu. Iespējams izvēlēties kādu no trīs degustāciju programmām: sausie dzērieni, saldie dzērieni, stiprie dzērieni. Vizītes ilgums atkarīgs no apmeklētāju skaita, tāpēc nekautrējieties zvanīt un vaicāt.

Jaunpils alus

Jaunpils alus darītava izvietota Jaunpils centrā, 1860.gadā celtā šķūnī kā ģimenes uzņēmums. Darītavas īpašnieks Agris Smelteris sākotnēji alu brūvējis mājās, bet tagad ar meitu Sandru ražo 3 veida alus – eila, lauku un lāgera. Alus darītavā, savlaicīgi piesakoties, ir iespējams noorganizēt gan ekskursiju, gan degustāciju. Visu piedāvāto produkciju ir iespējams baudīt uz vietas, kā arī iegādāties līdzņemšanai.

Tukuma ēdiens un dzēriens

Meklējot Tukuma garšu, vietējie ēdinātāji izdomāja īpašu Tukuma ēdienu – Tukuma veltnīti, kas tiek pasniegts ar ķiršu mērci. Šķiet, veltnītis kā veltnītis, taču tas pildīts ar rudzu maizes stienīti, siera šķēli un saulē kaltētu tomātu, jo Tukuma pusē gan audzē maizīti, gan gatavo sieru, bet tomāts kā tāds vasaras auglis atgādinās par jauki pavadītām brīvdienām. Savukārt pārliets veltnītis ir ar ķiršu mērci, domājot par Tukumu kā ķiršu dārzu pilsētu. Savukārt Tukuma dzēriena nosaukums ir „Tukuma rožu kokteilis”, jo pilsēta gan agrāk, gan šodien ir pazīstama arī kā rožu pilsēta.

 

P.S. Vīnu degustācijas pieejamas personām no 18 gadu vecuma, un jebkuru degustāciju vēlams iepriekš pieteikt.